Asyik goreng pakai udang je , kali ni nak modify skit lah resepi bihun goreng. Nak try resepi bihun goreng gua ? ada berani ? be brave or be rambus ok ? jom cuba.
Bahan utama
------------
1 bungkus bihun cap bintang (direbus dan ditos)
1 batang carrot di potong batang mancis.
150gram - 250gram udang (dikupas kulit) kemudian simpan kulit udang tu. nnt nak guna
2 batang fish cake di kerat 10
4 biji bebola ikan di potong 4 setiap biji
4 biji nugget ayam tempura (bukan nugget yg mengerutu tu)
2 biji telur ditimbuk
1/2 kiub ayam knor
1 perencah bihun goreng adabi
1 sudu teh cili giling
1 botol kicap manis cap kipas udang ( guna sikit je bukan sebotol )
1 ekor ketam dibersih dan dikerat 2. kalau tamak boleh la pakai 20 ekor. ikut suka ko lah labu
Barang tumis ( dikisar )
------------
Bawang besar
bawang putih
udang kering dalam suku gengam
1st skali korang goreng fish cake dan fish ball. Goreng nugget (pastu potong 4 ) goreng udang kering segengam. pastu goreng telur dan buat cam scramble egg. kemudian letak semua benda goreng tadi dalam satu bekas.
lepas tu korang kurangkan minyak dalam kuali. tinggal dalam 4 sudu . kemudian amik kulit udang yg korang simpan tadi goreng sepuas hati.( sampai naik bau dan garing2 ) seeloknyer time goreng tu korang tutup sebab kepala udang tu nanti akan meletup letup.
setelah kulit udang tadi dah naik bau dan garing .. korang tos kan udang tu .. kemudian letak tepi atau kasi je kucing kat blakang rumah korang makan. kemudian jangan buang plak minyak bekas goreng udang tu .
korang bubuh bahan tumis tadi .. pastu agak dah cam masak sikit .. letak carrot dan isi udang.. pastu kalau cam kering , letak sikit minyak lagi .. pastu bubuh perencah bihun goreng dan cili giling. kemudian bubuh kicap manis dalam 4 - 5 kali . masukkan 1/2 kiub ayam knor
kemudian masukkan ketam ..lepas tu bubuh bihun .. gaul slow2 .. sampai sebati .. kalau tak sebati siap ko!. hahaha . pastu agak dah sebati .. korang tuangkan bahan2 yg digoreng tadi .. kemudian gaul lagi slow slow ..pastu tutup api. ambil secubit dan rasa , kalau tak cukup masin letak kicap masin. jgn ko letak kicap manis plak
lepak jap depan kipas sebab panas. tarik napas .. hembuss .. ok dah siap dah bihun korang .. pegi amik pinggan. tuangkan bihun mengikut kapasiti perut. kalau perut besar letak la 4 senduk. kalau perut kecik 1 senduk dah la kang muntah plak hehe.
duduk depan tv .. pasang astro .. bukak cannel discovery channel . pastu tengok mythbuster.
suap mulut anda dengan bihun goreng .. sambil2 tu gigit lah kulit ketam tu .
kalau tecekik nasib la aku tak suruh buat air tadi.
amacam best tak resepi gua ? best la sebab takde sayur kah kah kah
ps: Gambar diatas telah dicilok dari website sape tah aku pun tak ingat. takde gambar tak best plak rasanya so aku amik jelah. oh yer, routermen tidak bertanggungjawab diatas segala bentuk masalah yg terjadi semasa anda memasak dan memakan bihun goreng ketam ini. Sebenarnya nama dia bukan bihun goreng ketam tapi bihun goreng jer. sebab ketam tu lagi glamer dari udang, so ketam la dapat nama.
Bahan utama
------------
1 bungkus bihun cap bintang (direbus dan ditos)
1 batang carrot di potong batang mancis.
150gram - 250gram udang (dikupas kulit) kemudian simpan kulit udang tu. nnt nak guna
2 batang fish cake di kerat 10
4 biji bebola ikan di potong 4 setiap biji
4 biji nugget ayam tempura (bukan nugget yg mengerutu tu)
2 biji telur ditimbuk
1/2 kiub ayam knor
1 perencah bihun goreng adabi
1 sudu teh cili giling
1 botol kicap manis cap kipas udang ( guna sikit je bukan sebotol )
1 ekor ketam dibersih dan dikerat 2. kalau tamak boleh la pakai 20 ekor. ikut suka ko lah labu
Barang tumis ( dikisar )
------------
Bawang besar
bawang putih
udang kering dalam suku gengam
1st skali korang goreng fish cake dan fish ball. Goreng nugget (pastu potong 4 ) goreng udang kering segengam. pastu goreng telur dan buat cam scramble egg. kemudian letak semua benda goreng tadi dalam satu bekas.
lepas tu korang kurangkan minyak dalam kuali. tinggal dalam 4 sudu . kemudian amik kulit udang yg korang simpan tadi goreng sepuas hati.( sampai naik bau dan garing2 ) seeloknyer time goreng tu korang tutup sebab kepala udang tu nanti akan meletup letup.
setelah kulit udang tadi dah naik bau dan garing .. korang tos kan udang tu .. kemudian letak tepi atau kasi je kucing kat blakang rumah korang makan. kemudian jangan buang plak minyak bekas goreng udang tu .
korang bubuh bahan tumis tadi .. pastu agak dah cam masak sikit .. letak carrot dan isi udang.. pastu kalau cam kering , letak sikit minyak lagi .. pastu bubuh perencah bihun goreng dan cili giling. kemudian bubuh kicap manis dalam 4 - 5 kali . masukkan 1/2 kiub ayam knor
kemudian masukkan ketam ..lepas tu bubuh bihun .. gaul slow2 .. sampai sebati .. kalau tak sebati siap ko!. hahaha . pastu agak dah sebati .. korang tuangkan bahan2 yg digoreng tadi .. kemudian gaul lagi slow slow ..pastu tutup api. ambil secubit dan rasa , kalau tak cukup masin letak kicap masin. jgn ko letak kicap manis plak
lepak jap depan kipas sebab panas. tarik napas .. hembuss .. ok dah siap dah bihun korang .. pegi amik pinggan. tuangkan bihun mengikut kapasiti perut. kalau perut besar letak la 4 senduk. kalau perut kecik 1 senduk dah la kang muntah plak hehe.
duduk depan tv .. pasang astro .. bukak cannel discovery channel . pastu tengok mythbuster.
suap mulut anda dengan bihun goreng .. sambil2 tu gigit lah kulit ketam tu .
kalau tecekik nasib la aku tak suruh buat air tadi.
amacam best tak resepi gua ? best la sebab takde sayur kah kah kah
ps: Gambar diatas telah dicilok dari website sape tah aku pun tak ingat. takde gambar tak best plak rasanya so aku amik jelah. oh yer, routermen tidak bertanggungjawab diatas segala bentuk masalah yg terjadi semasa anda memasak dan memakan bihun goreng ketam ini. Sebenarnya nama dia bukan bihun goreng ketam tapi bihun goreng jer. sebab ketam tu lagi glamer dari udang, so ketam la dapat nama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan